Pipersglass

Vi svenskar älskar glass och det finns uppgifter på att vi under sommarmånaderna äter över 300 ton glass i veckan, mer än tolv liter glass per person och år! Redan under förra sekelskiftet började de legendariska glasstillverkarna Piperglace att producera glass.

Piperglassens begynnelse

År 1901 kom Pietro Ciprian till Sverige från Vall di Zoldo, ett populärt glassdistrikt i Italien. Storyn om Peter Ciprian har berättats av hans barnbarn Maggie Ciprian-Olevik, hon uppgav att den stilige italienaren, Pietro, som älskade glass

träffade sin stora kärlek Anna från Nävelsjö (en socken utanför Vetlanda i kommun och Jönköpings län). De startar tillsammans Cirpians Glassfabrik som kom att ligga på Pipersgatan i Stockholm. De tillverkade gräddglass och sorbet för hand och med en italiensk passion som var smaksatta av svenska bär och frukter. Stockholmarna älskade glassen och gäster kom till och med långväga ifrån bara bor att smaka på glassen som fått så bra rykte. Till slut fick Ciprians Glassfabrik smeknamnet pipersglass på grund av adressnamnet Pipersgatan där glassfabriken låg.

Glassföretaget gick i arv

Under hela tiden som pipersglassen gjordes i Stockholm var deras lokal väldigt liten och ibland slingrades kön ute på gatan, särskilt under sköna sommardagar. Var försiktig med att äta för mycket glass och godsaker då blir tändena lätt missfärgade och du kan behöva ta hjälp av den bästa tandblekningen som finns att hitta i Stockholm för att få dina tänder vita igen. När Pietro Ciprian lämnade över sin verksamhet till sin son var det orden att aldrig någonsin slarva med råvarorna. Han löd sin fars ord och glasshantverket har gått i arv i generation efter generation och alla har de följt Pietro Ciprians ord.

Hamburgsund

Sedan mars 2016 hittar du Piperglace i Hamburgsund Glasscafé Pipers Huset där även huvudkontoret ligger. De samarbetar med leverantörer som har ekologiska produkter som tillverkas av Engelholms Glass i Ängelholm. Numera är sortimentet utökat med smaker som hjortron, rabarber och kardemumma.

shesha