Top Hat

Glasstillverkningen genom tiderna har presenterat den ena goda glassupplevelsen efter den andra, men frågan är om inte struten är den allra bästa. Strutens intåg i Sverige började med Top Hat 1956. Glassen var inte bara glassfabriken GB:s första strut utan hela landets favorit. Förälskelsen varade i nästan 40 år tills struten togs ur sortimentet 1994. Den enkla våffelstruten fylld med gräddig vaniljglass, choklad och jordgubbssylt var dock så pass älskad att den fick göra ett återtåg in i frysboxarna 2007. Det går alltså fortfarande att köpa Top hat, men numera kan man inte längre köpa styckvis utan måste köpa flerpack.

Storstrut

Det finns en hel del andra strutar som måste nämnas i samband med nostalgiglass. Storstruten var en härlig klassiker som levererade det som utlovades, nämligen en rejält tilltagen strut. Storstruten började tillverkas på 60-talet och bestod av den klassiska kombinationen av vaniljglass med knaprigt chokladöverdrag. Succén höll i sig med fina försäljningssiffror ända fram till 1994 då den istället fick ge plats åt Magnum-seriens strut. Storstruten lever dock kvar i minnet hos många glassälskare som köade till strandens kiosk under somrarna för att köpa sig en rejäl strut.

Cornetto

Cornettostruten har en lång historia bakom sig och uppstod i Italien 1959, men svenskarna fick smaka den först 1981 då GB genom ägaren Unilever tog in den i sitt sortiment. Glassen blev genast populär och har förekommit i en hel del olika smakkombinationer genom åren. Den klassiska varianten består av krämig vaniljglass med chokladmönster och hackade hasselnötter på toppen. Insidan av våffelstruten är chokladtäckt och det finns choklad i spetsen. Varianten Cornetto Jordgubb är minst lika omtyckt och består av jordgubbsglass med lite sylt på toppen, chokladtäckt insida och precis som klassikern finns det choklad i strutens spets. 1990 kom dessutom Super-Cornetto med blåbär. Denna variant finns dock inte mer. Glassen har även förekommit smakerna Cornetto Citron och Cornetto Frutti Disc. Numera finns även smaken Cornetto Salted Caramel. I början av året gick GB ut med att de klassiska originalsmakerna choklad och jordgubb försvinner under 2019. De kommer att bli mycket saknade.

Dajmstrut

Numera har struten bytt namn till Daimstrut och den har en högst intressant historia. Den uppfanns nämligen inte av glasstillverkaren GB utan av en anställd på Marabou som arbetade med företagets daimtillverkning. Medarbetaren kom på den briljanta idén att sälja in överblivet daimkross till GB för att blanda ner i vaniljglass. Daimstruten såg dagens ljus. 1987 lanserades struten i sortimentet och har varit en storsäljare sedan dess.

shesha