Glass i stora lass runt om i världen

Glass är något som vi alla förknippar med sommaren. När glassarna börjar dyka upp i affärerna då vet vi här i Sverige att sommaren väntar på oss runt hörnet. För många är glass som en skönhetsoperation för själen, det ger samma boost för kropp och själ som man kan få på Citadellkliniken, man skulle nog kunna säga att glass och ett yttre och inre blomstrande hör samman.

Vi är inte ensamma om att älska glass i Sverige, det avnjuts på olika sätt runt om i världen, här har vi tagit fram några exempel.

Alaska

Eskimo-glass eller som även kallas för Akutaq är gjord av animaliskt fett från sälar, älgar eller karibo blandat med bär och köttbitar.

Italien

Italiensk glass går under namnet Gelato, den innehåller mindre fett eftersom det är tillverkat av mjölk istället för grädde. Resultatet är mjukare och krämigare.

Turkiet

Glass i Turkiet kallas Dondurma den kan sträckas, dras och formas, Det är en glass som är gjord med ett mjöl som kallas salep och mastik, som finns i gummi.

Sydkorea

Sydkoreanska glassen kallas för Jipangy, det är en krispig j-formad kon som är gjord av krossad majs, som sedan fylls med glass som kommer ut från båda ändarna.

Tyskland

Tyskarna kallar sin glass för spaghettieis den ser ut som en tallrik med spagetti. Vaniljglass körs genom en pastamaskin för att se ut som nudlar, sedan droppas jordgubbssås på toppen för att ge utseendet av tomatsås och sen toppas det med vit choklad för att få parmesaneffekt.

Mexiko

Mexikansk glass är mer känd som Paletas. De tillverkas av kokosmjölk eller fruktpuré. Att bita i denna frostiga efterrätt är en riktig godbit eftersom du får en bit färsk frukt med varje bit.

Thailand

Thailändsk glass heter I Tim Pad och är små glassrullar som består av valfria smaksingredienser, som toppas med frukt och godis.

Glad glass sommar!

shesha