Glassfabriken Lejonet & Björnen grundades 1977 i Göteborg av Werner Steffens. Namnet ska han enligt egen utsago ha hämtat inspiration från bland annat staden Göteborgs stadsvapen som pryds av ett lejon samt från sin egen son som heter Björn. Allt tog sin början i en liten tillväxtlokal i Göteborgsstadsdelen Lunden. Hemligheten bakom framgången som snart var ett faktum var den himmelskt goda hemgjorda glassen. Konceptet i all sin enkelhet är inte unikt men något som har fortsatt att prägla glassfabriken alltsedan starten.
Konkurs och nystart
Ägaren och grundaren Werner Steffens var dock tvungen att försätta sitt bolag i konkurs 2008 på grund av uteblivna löften från bland annat Coop, Hemköp och ICA. Garantier hade utlovats på drygt 25 miljoner vilket ledde till att Lejonet & Björnen vågade engagera sig i planer på en ny fabrik. Matgiganterna valde dock istället att frångå affären och tog in lyxglass från utlandet. Glass från de amerikanska företagen Häagen-Dazs och Ben & Jerrys fick den åtråvärda platsen i butikernas frysdiskar. Även om matjättarna köpte in en del glass kom summorna inte i närheten av överenskommelsen och till slut fanns det inga pengar att betala leverantörerna med.
De nya ägarna Katarina och Håkan Mild köpte upp Lejonet & Björnen 2009 och drev den lilla glassfabriken vidare. Man tyckte om historiken, villkoren och tillvägagångssättet och fortsatte traditionen med exklusiva råvaror av lokalt ursprung eller från inhemska leverantörer. Man ville dock satsa rejält på att både utveckla och utöka företagsverksamheten.
Vardagslyx
Det är inte alls särskilt svårt att sätta fingret på vad det är som gör glassen från Lejonet & Björnen så eftertraktad. Tvärtom är det lätt att både förstå och definiera. Personalen i den lilla fabriken plockar varsamt ut de bästa bananerna, hallonen, jordgubbarna och andra ingredienser med stor varsamhet. Bara det allra bästa är gott nog och ingår i den fräscha glassen. För att nämna en annan framgångsfaktor används till exempel smör istället för grädde i en del av sortimentet på grund av att detta beprövade gamla knep förhöjer smakupplevelsen. Marknadsföringsmässigt talar man om detta som vardagslyx. Glass kan lagas från grunden och levereras till både butiker, restauranger och kaféer över hela landet utan att innehålla massproducerade färgämnen. Man kan komma långt med naturliga ingredienser och bygga ett varumärke på vardagslyx.