Kan tandblekningen påverkas av glass?

Det har blivit allt mer populärt att bleka tänderna. Man vill ha glänsande, vita tänder som ser bra ut både på bild och ute i samhället. Men samtidigt är glass väldigt gott. Är det någon fara att ta en glass när man precis blekt sina tänder skinande vita? Det tar vi reda på här.

Äta precis efter tandblekningen

När man precis har gjort en tandblekning och följt alla råd hos Tandblekning.nu kan det vara dags att äta. Men kan man äta precis efter blekningen? I regel är det ingen fara att äta, men det kan vara klokt att vänta någon timme om man fått skyddande lack på tänderna. Det kan dock vara klokt att undvika extremt kalla saker som glass, kalla drycker samt varma livsmedel.

Varför gör glassen att det ilar i tänderna?

När man äter glass kan det då och då ila till i tänderna. Det kan ske även om man inte har gjort någon tandblekning. Då kan det bero på hål i tänderna. Efter en tandblekning är det väldigt vanligt att det ilar i tänderna. Dock kan det ila lika mycket om man inte äter glass. Om man känner av att det ilar redan innan man äter kan det vara klokt att vänta en stund med att ta en glass, annars kan det göra väldigt ont. Anledningen till att det ilar är på grund av att blekningen påverkar tänderna, även om dagens blekningsmedel tas fram för att ge minsta möjliga påverkan.

Kan glass färga tänderna?

Direkt efter en tandblekning kan tänderna vara extra känsliga. Glass är dock inte något som brukar färga tänderna. Det kan dock vara klokt att inte lägga på extra färgstarkt godis eller annan topping när glassen ska ätas. Den kan nämligen färga av sig.

Socker och tandhälsan

Socker påverkar tandhälsan oavsett om man äter glass direkt efter en tandblekning eller om man äter den annars. En tandblekning gör dock inte att tänderna blir känsligare för socker men däremot kan mycket socker göra att man får hål i tänderna. Får man det måste tänderna lagas innan man kan göra nästa tandblekning.

shesha