Lakritspuck

Med den älskade lakritspucken lyckades GB Glace med konststycket att skapa den godaste nostalgiglassen genom tiderna. Lakritspucken liknande en hockeypuck och sorterades in under kategorin pinnglass. Den första lakritspucken lämnade fabriken 1982 och gömde härligt gräddig vaniljglass under sitt svarta lakritstäcke.

Ätbar pinne

Trots att laktritspucken hade oddsen emot sig gjorde den enorm succé. Den rankades lågt i alla testpaneler men lanserades ändå. Tillverkningen var beräknad för ett försäljningsresultat på drygt 6 miljoner sålda glassar men lakritspuckens allra första säsong slog klackarna i glasstaket och såldes i hela 26 miljoner exemplar. Puckens form kunde bara konstrueras i glassfabriken i Flen och den enorma efterfrågan på puckar gjorde att man var tvungen att samtidigt släppa en pinn-formig variant. 1985 kom man på den briljanta idén att även göra själva glasspinnen ätbar, naturligtvis med lakritssmak. Varianten fanns bara tillgänglig till och med 1986. Här var man inne på ett riktigt bra spår som man sedan tyvärr helt har tappat bort. Ätbara pinnar hade sparat en hel del på miljön.

Ett långsamt farväl

1992 började den härliga lakritspuckens era långsamt gå mot sitt slut. Lakritspuckens fans minns med förskräckelse hur puckens mjuka vaniljsmak byttes ut mot citronglass. Tilltaget blev inte den försäljningslycka som GB hade hoppats på och 1994 försvann lakritspucken helt ur sortimentet. Till mångas glädje gjorde den en efterlängtad comeback 2008, men redan 2011 var återlanseringsturnén över. Eftersom det fortfarande fanns en trogen skara lakritsälskare kring frysdiskarna ute i butikerna introducerades lakritspucken som smaksatt gräddglass i halvliterspaket. Paketet uppgraderades senare till 0.75 liter med insprängda bitar av saltlakrits. 2013 kom pinnglass-varianten in i värmen igen och sålde ganska bra.

Puckglass

Långt innan lakritspucken såg dagens ljus hade GB Glace lanserat ett stort antal glassar som kallades för puck, men där namnet inte motsvarade formen som de flesta förknippar med en puck. Både Puck-stång och Chokladpuck fanns med i startsortimentet på 1930 och 1940-talet men formen påminde mer om en kraftig rektangel. Inför lanseringen av de första puckarna använde man en särskild figur i narr-kläder som höll puck-glassar i händerna. Figuren kallades för Puck-figur och man satsade också på reklamprylar till barn som till exempel en särskild nål som kallades för puck-nål som man kunde fästa på jackor eller skolväskor.

Under 1960-talet formligen exploderade de olika puck-varianterna och utgjorde som mest två tredjedelar av hela sortimentet. Förutom Chokladpucken och Puck-stången fanns även varianterna Storpuck, Guldpuck, Nöt-puck, Puck-pinne och Blå-puck. 1969 återstod dock bara de fyra allra mest populära smakerna Puck-stång, Chokladpuck, Nöt-puck och Storpuck. Man började istället alltmer utveckla andra namn i takt med att utseendet på glassarna förändrades i större utsträckning. De som fortfarande minns den allra första puck-glassen börjar gå ur tiden. Nostalgiglassen har nått sin absoluta höjdpunkt med puck-glassens intåg och uttåg ur den svenska glasstillverkningens historia.

shesha