The Ice Cream Truck

Det finns mängder av filmer där glass på något sätt är med i själva handlingen, oftast i periferin, men det finns ett antal pärlor där glassen har en framträdande roll. Filmen The Ice Cream Truck från 2017 är ett ypperligt exempel på en psykologisk thriller och rysare där glassen befinner sig mitt i händelsernas centrum.

Parallella historier

Filmens kretsar kring Mary (Deanna Russo) som är en gift mamma i 30-års åldern. Tillsammans med familjen har hon köpt ett hus i förorten där hon växte upp. Hon anländer till det nya huset ett par dagar innan resten av familjemedlemmarna dyker upp för att möblera och ordna allt det praktiska. Det är under dessa dagar som själva dramat utspelar sig. Filmen berättar nämligen inte bara historien om en hänsynslös mördare utan också om en mamma som passar på att njuta av några dagars ledighet utan barn och man. Mitt i allt som sker försöker hon återuppleva något av ungdomens glädje.

Glassbilsmannen

Områdets glassbil körs av en kufisk och obehaglig man som spelas av den norske skådespelaren Emil Johnsen. Han förblir namnlös då det bara är offren som kommer honom riktigt nära inpå livet. Glassbilsmannen har en strikt, sträng och traditionell livssyn och alla som inte passar in i den mallen mister livet. Han väljer kallsinnigt ut sina offer när han säljer glass eller kör runt i området och ser läskig och underlig ut i sin gamla blå glassbil. Främst är det tonåringar som får sätta livet till och särskilt sådana som håller på med droger eller är promiskuösa.

När den ena tonåringen efter den andra försvinner i området börjar Mary misstänka den obehagliga glassmannen. Trots att hon fixar huset och umgås med grannskapet hinner hon observera glassmannens märkliga beteenden och rörelsemönster. Frågan är om hon hinner stoppa honom innan han får upp ögonen för henne?

shesha